Ändringar i PBL öppnar för nya uterum

FlervåningsvillaReglerna för vad man får bygga på sin tomt är på väg att lättas upp. Regeringen har lagt en proposition om ändringar i Plan- och Bygglagen (PBL) med syftet att privatpersoner ska kunna bygga snabbare och enklare.

Enligt det nya lagförslaget, som det ska röstas om i början på juni, kommer man i framtiden kunna göra följande utan bygglov:

• Bygga ett komplementbostadshus på 25 kvm
• Bygga till huset med 15 kvm
• Bygga två takkupor
• Inreda en till bostad i huset

Omröstningen i Riksdagen sker 2 juni och går förslaget igenom kommer ändringarna att börja gälla från och med 2 juli.

Detta öppnar nya möjligheter för byggande av friggebodar, inglasade uterum, verandor och liknande, och en helt ny marknad för så kallade ”minivillor” skapas.

Komplementbostadshuset på 25 kvadratmeter är alltså den största nyheten. Detta är en helt ny bostadsform, och komplementbostaden får användas i princip hur som helst: som permanentbostad, gäststuga, fritidshus, garage eller förråd. Dessa hus får han en nockhöjd på maximalt fyra meter, vilket är en meter högre än maxgränsen för friggebodar.

Värt att nämna i övrigt är att det i de allra flesta fall kommer vara tillåtet att bygga komplementhus av den här typen även om det skulle strida mot detaljplanen. En annan viktig detalj är att det kommer att vara tillåtet att dela upp arean på 25 kvadratmeter. Man kommer alltså till exempel kunna använda 20 kvm som bostad och resterande 5 kvm som förråd.

Det kommer dock inte att vara helt fritt fram att göra dessa byggen. Innan man sätter igång med sitt komplementhus måste man göra en bygganmälan och är bygget mindre än 4,5 meter från tomtgränsen krävs godkännande från grannarna. Bygganmälan görs anmälan till kommunens byggnadsnämnd innan du bygger då det finns säkerhetskrav för byggprocessen. Börjar du bygga utan att ha gjort en anmälan riskerar du att drabbas av en sanktionsavgift.

Vad gäller strandskydd kommer samma regler som funnits tidigare att gälla. Det krävs således strandskyddsdispens.
Denna nya bostadsform har redan döpts till Attefallshus efter ministern bakom förslaget, kristdemokraten Stefan Attefall (civil- och bostadsminister), precis som Birgit Friggebo gav namn åt friggbodarna.

Del två i regeringens förslag är att man får göra en tillbyggnad på 15 kvadratmeetr utan bygglov. Dessa 15 kvm avser bruttoarean, dvs byggnadens yttermått. Det innebär att om man vill göra en tillbyggnad i två plan får den bara ha en markyta på 7,5. Höjden på denna tillbyggnaden är begränsad till bostadshuset tacknockshöjd.

Precis som för komplementhuset måste man göra en bygganmäla och det krävs tillstånd av grannarna om tillbyggnaden är mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Du får göra denna tillbyggnad på 15 kvm även om det skulle strida mot detaljplanen och överskrida byggrätten.

Utöver detta innebär förslaget att man kommer att få bygga två takkupor och inreda ytterligare en bostad i sitt hus utan bygglov.

Värt att nämna är att Lagrådet sågat förändringarna i PBL, men att regeringen valt att gå vidare med förslaget ändå. Den 2 juni får vi alltså veta om det går igenom.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *