Hur väljer man rätt företagsförmedling?

När man precis har dragit igång en verksamhet så tänker man inte så mycket på att man en dag kanske vill sälja den. En del kanske aldrig behöver fundera på vad en verksamhet är värd då den fungerar gott nog och sedan skickas vidare i familjen. För de flesta är det dock så att man förr eller senare behöver hjälp med företagsutvärdering och då gäller det att hitta en företagsförmedling som man kan lita på. Att köpa eller sälja en verksamhet är ett stort steg och här är några tips för hur man kan finna rätt mäklare som ger den hjälp man verkligen kommer att dra nytta av.

Ett gott samarbete

Det första du bör göra är att se på hur förmedlingen som du är intresserad av fungerar. Är det så att man fokuserar på ett visst område eller jobbar man generellt med hundratals projekt som kommer från helt olika affärsområden? Ibland är specialistkompetens att föredra, men för den som vill köpa så kan det förstås vara av intresse att få en lång lista med många förslag. Tänk också på om du måste betala för att ens få tala med den företagsförmedling som verkar göra ett bra jobb.

Man kan ju finna hemsidor där allt verkar vara gratis men när man väl zoomar in och vill få mer information så kostar detta pengar. Det är klart att företagsmäklare inte kan ge all information gratis online, men du ska ju heller inte behöva betala utan att veta vad du betalar för. Om samarbetet är gott från start så kan man ju fortsatt få hjälp av tjänsten då man kanske vill göra fler företagsutvärderingar eller investera i nya verksamheter.

Stort kontaktnät

För många så är det en fördel med företagsförmedlingar som har stora kontaktnät. Detta särskilt när man vill sälja sin verksamhet. Om det inte finns någon konkurrens mellan köpare och investerare så kan man ju förlora pengar på detta. Därför kan det vara bra att välja mäklaren som verkar ha många objekt till salu. Tänk dock på att ta en titt på inom vilka branscher och var noga med att ställa rätt frågor. En mäklare kan ju hävda att han eller hon har ett enormt kontaktnät men om detta gäller folk som alls inte är intresserade av din typ av företag så är det inte till särskilt stor hjälp.

En tjänst som lever upp till dina krav

Vilken typ av hjälp kommer du att få av företagsförmedlingen? Om det är så att du får en lista med information och kontaktpersoner så är det förvisso till hjälp men en bra företagsförmedling kan göra så mycket mer än detta. Om du får betala en avgift för tjänsten så ska du även kunna få hjälp med analys och mer information om den verksamhet som du är intresserad av. Betänk vilken typ av hjälp du vill få och ta reda på om detta ingår i tjänsten. Det är också bra att ta reda på om saker och ting kommer att förbli hemliga. Då du inte vill att allmänheten ska vara medveten om att du säljer eller investerar så måste företagsmäklaren respektera detta och jobba på rätt sätt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *