Skatteverket skärper kontrollen av värmepumpinstallationer

Det fuskas med ROT-avdraget i värmepumpbranschen. Hantverkare skriver upp arbetskostnaden och sänker materialkostnaden till orimliga nivåer. Detta eftersom arbetskostnader är avdragsgilla medan materialkostnader inte är det. Man gör alltså detta för att kunna locka kunder med högre ROT-avdrag, något som Skatteverket ser mycket allvarligt på.

Problemet är naturligtvis inte unikt för värmepumpbranschen, men helt klart är att Skatteverket kommer hålla ett extra öga på denna sektor.

Många gör fel och det är få som följer vår schablon vad gäller installation av värmepumpar. Utföraren har ofta ett lågt pris på själva värmepumpen, ibland till och med under leverantörens inköpspris. Samtidigt är den avdragsgilla arbetskostnaden väldigt hög”, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare med ansvar för rot- och rutkontroll på Skatteverket.

Toresten påpekar vidare att såväl hantverkare som kund har ett ansvar för att kostnaderna fördelas rimligt. Man kan alltså inte som kund lita blint på den som utför arbetet, utan man bör till exempel hålla koll på vad som är ett rimligt pris på den värmepump man får installerad. Är den extremt billig finns anledning att reagera och fundera på om allt står rätt till.

Det finns schabloner att följa gällande kostnader vid värmepumpinstallationer, men enligt en granskning från Skatteverket är det många som struntar i  detta.

Man kom i granskningen fram till att endast 30 procent av de 80 akutella värmepumpföretagen tillämpat schablonmodellen. Och fler än  hälften av företagen (52 procent) – hade uppgivit en orimligt hög arbetskostnad och således en alldeles för låg materialkostnad.

Detta leder till snedvriden konkurrens i branschen eftersom vissa företag kan locka med ett extra högt ROT-avdrag. Seriösa företag som gör korrekta beräkningar av kostnaderna förlorar kunder till de oseriösa företagen.

Skatteverket tar nu i med hårdhanskarna och kräver återbetalning från flera av de oseriösa företagen. Totalt rör det sig om återbetalningskrav på 1,5 miljoner kronor. Myndigheten vill även få vissa företags beräkningar av arbetskostnad prövad i domstol.

Nya schabloner för värmepumpinstallationer

I april 2014 gick Skatteverket ut med nya schablonnivåer för arbetskostnader vid installationer av värmepumpar. Så här skrev man i sitt ställningstagande (finns att läsa på Skatteverkets hemsida):

Vid totalentreprenad till fast pris kan arbetskostnaden för installation av vätska-vattenvärmepump (till exempel bergvärme) schablonmässigt beräknas till 35 procent av den totala entreprenadkostnaden. Arbetskostnaden för luftvärmepump (luft-vattenvärmepump, luft-luftvärmepump och frånluftvärmepump) kan schablonmässigt beräknas till 30 procent av den totala entreprenadkostnaden. Schablonbeloppen är framtagna av representanter för branschen och godkända av Svenska Värmepumpföreningen.

Dessa schabloner finns alltså för att underlätta för utförare av värmepumpentreprenader och deras kunder. De tidigare schablonnivåerna, från 2009,  var fem procent lägre.

För att den schabloniserade beräkningen för värmepumpsinstallation ska gälla krävs att det rör sig om en totalentreprenad till ett fast pris. Man får inte kombinera denna schablonberäkning med andra schablonberäknade arbetskostnader.

Vill man en större andel ska vara avdragsgill – det vill säga att arbetskostnaden är högre än 30/35 procent – måste detta dokumenteras och visas upp för

Skatteverket på begäran. Skulle Skatteverket bedöma att dokumentationen är bristfällig (eller saknas helt) kan man vägra att betala ut några pengar eller kräva tillbaka redan utbelade pengar, helt eller delvis.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *